Radauti calatorie istorica

Canisa FIREFLY WAY, este situata in judetul Suceava, in N-E -ul Romaniei, in frumoasa si inegalabila regiune istorica Bucovina.
Localitatea este pozitionata la estul Carpatilor Orientali, in centrul depresiunii cu acelasi nume, fiind strajuita de Obcina Mare si Podisul Sucevei.
Prima atestare documentara a Radautiului este datata la 16 noiembrie 1393, intr-un hrisov al domnitotului Roman Musat. Dupa unii istorici, Radautiul ar fi cunoscut inca din perioada de formare a poporului roman si a limbii romane, sub denumirea de Rottacenum, data de ostasi unei garnizoane romane situata peste raul Siret.
Istoria asezarii este marcata de Bogdan I Descalecatorul Intemeietorul Moldovei, care a domnit intre anii 1359-1365 si care ctitoreste in mijlocul codrilor seculari de la acea vreme, o biserica domneasca in jurul careia se va desvolta satul Radauti. Lacasul de cult este cunoscut astazi ca manastirea Bogdana, situata in centrul municipiului Radauti de astazi, finid considerata cea mai veche constructie bisericeasca de zid din Moldova. aici sunt ingropati toti domnitorii Moldovei de la Bogdan i si pana la Alexandru cel Bun, impreuna cu membrii familiilor lor.
Din 1775 localitatea trece sub administratie austriaca, primind statutul de targ in anul 1819 transformandu0-se apoi intr-un oras cu o configuratie si imagine diferita de specificul zonei, cu puternice influente austro-germane, care se pastreaza pana in ziua de astazi.

sursa : https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83d%C4%83u%C8%9Bi

Share

Recommended Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *